Helena Karlsson Haner är projektledare på exploateringsförvaltningen, Göteborgs Stad, och berättar mer om upprustningen:
Vad kommer att hända kring gångtunneln?
Exploateringsförvaltningen kommer att rusta upp gångtunneln under Skattegårdsvägen och bygga om ytorna utanför. Det kommer bli ny utsmyckning i tunneln med mer belysning. Utanför gångtunneln kommer det planteras blommande träd och lökar. Ytan kommer även kompletteras med sittbänkar och fordonshinder och bommar kommer att ses över och göras om.
Varför sker förändringen?
Upprustningen av gångtunneln finns med i den detaljplan för bostäder och förskola som byggs där den gamla Björkhöjdsskolan låg. Det har länge funnits önskemål från människor som rör sig i Kastanjeallén och som bor i närheten att gångtunneln borde göras tryggare och trevligare. Gångtunneln är en länk mellan norra och södra Tynnered och en viktig passage för fotgängare och cyklister. Den behöver uppfattas som trygg och fin av de som rör sig här.
Hur har invånarnas synpunkter tagits till vara?
På Tynneredsdagen 2023 fanns exploateringsförvaltningen på plats och frågade besökare vad de skulle vilja förbättra med tunneln. De förslag som kom fram var bland annat:
- Mer grönska
- Bättre belysning
- Mer färg på tak, pelare, väggar och golv
- Tillgång till bänkar och sittplatser
- Gunga eller hammock
- Klätterställning
- Café eller foodtrucks
- Rutschkana
Vi har i det förslag vi arbetar med kunnat tillgodose det mesta. Det blir ingen gunga, klätterställning eller rutschkana för det finns på flera av lekplatserna i området. På grund av att det är en brokonstruktion finns det också begränsningar i vad vi kan fästa i tak och väggar, men vi är övertygade om att vi kan få till ett bra och uppskattat resultat ändå. Förhoppningen är också att få evenemangs-el till platsen så att den går att upplåta för aktiviteter som loppis och foodtruck.
Hur jobbar ni med tryggheten i upprustningen?
Vi har haft en dialog med bland annat bostadsbolagen i området, Destination Tynnereds stadsutvecklingsgrupp, representanter från BID:en och fältassistenter som jobbar i området. I dessa dialoger har tryggheten varit en central fråga. Vilken typ av samlingsplats vill vi att det ska bli och vilka nackdelar och fördelar kan det finnas att locka till aktivitet på platsen? Det är inte helt lätt att reda ut, men vi kommer i första hand att hantera trygghetsfrågan genom att lösa en god belysning och se till att det inte ska finnas ytor där man kan uppleva att någon exempelvis kan kunna gömma sig.
När är arbetet klart?
Vi hoppas att vi kan påbörja arbetena under våren 2025 och att det är klart under 2025.