Mari Levin, BID-samordnare

Enligt BID Frölunda-Tynnereds aktivitetsplan erbjuds nu medlemmarna utbildning i Våld i nära relationer, hur kommer det sig att frågan får sådan tyngd och prioritet i stadens arbete?

- Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem som påverkar många människors trygghet och säkerhet. I en undersökning som Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) gjorde 2014 visade det sig att sammanlagt 34 procent av kvinnorna och 13 procent av männen någon gång efter 18 års ålder hade blivit utsatta för fysiskt våld eller hot om fysiskt våld i en pågående eller avslutad parrelation. Det handlade både om våld vid något tillfälle samt upprepat och systematiskt våld.

- Vidare finns det ett tydligt samband mellan att blir utsatt för någon form av våld och att må psykiskt dåligt senare i livet. Samma år, 2014, gjorde brottsförebyggande rådet (Brå) en nationell kartläggning där de såg att 25 procent av kvinnorna varit utsatta i en nära relation, någon gång under sin livstid. Vi pratar alltså om ett omfattande samhällsproblem. Senare forskning har också visat att den absoluta majoriteten av de unga gängkriminella har vuxit upp med våld i hemmet.

Den absoluta majoriteten av de unga gängkriminella har vuxit upp med våld i hemmet.
Mari Levin BID-samordnare

- Nu har vi haft tre omgångar där vi har utbildat fastighetsägarföreningens medlemmar i våld i nära relationer. Vi ser från utvärderingen att utbildningen varit uppskattad och att personalen nu fått kunskap om hur man kan agera i sitt arbete när man ser att någon far illa i bostadsområdet, Var det finns hjälp att få och vilken typ av hjälp det finns.

- Vi kommer att fortsätta vårt gemensamma arbete mot våld i nära relationer i BID Frölunda-Tynnered, både genom att erbjuda utbildning till fler och att utveckla ett närmare samarbete mellan parterna Fastighetsägare i Frölunda och Tynnered, Göteborgs Stad och Polisen.