Mari Levin, BID-samordnare
BID är ett begrepp som många känner till, men kanske har svårt att förklara. Hur skulle du beskriva vad BID Frölunda-Tynnered är?
- Det är ett formaliserat samarbete mellan tre lika viktiga aktörer i området – Fastighetsägare i Frölunda och Tynnered, Polisen och Göteborgs Stad.
- Man kan säga att vi gör saker och engagerar andra att göra saker för att få till stånd faktiska förändringar med gemensamma krafter. Många känner till polisens lista över särskilt utsatta områden, det är polisens sätt att klassa områden och politikerna i Göteborg har till viss del utgått från den när de gett Allmännyttan direktiv om vad de ska jobba med. Att arbeta genom ett BID handlar om mer än att jobba med trygghet ur ett brottsperspektiv. Vi ser till helheten och vill skapa ett område som är bra för alla som uppehåller sig här av olika skäl.
Vad gör ni just nu?
- Vi är redan igång med det konkreta arbetet, vilket är så kul. Styrgruppen, där vi sätter inriktningen för arbetet, har beslutat om en aktivitetsplan för 2023 som vi jobbar efter. Vi fokuserar på tre områden just nu – platsutveckling kring utvalda platser, våld i nära relationer och osund konkurrens.
Vi ser till helheten
och vill skapa ett område som är bra för alla som uppehåller sig här av olika skäl.
Mari Levin
BID-samordnare
Vilka platser jobbar ni vidare med och hur gör ni det?
- Utifrån de lägesbilder och brottsplatskartor som finns ser vi att det finns en större upplevd otrygghet på Frölunda-sidan. Vi har därför valt ut fem platser i närområdet som vi ska samverka kring. Det är Näverlursgatan, gångtunneln mot Pingstkyrkan, området kring BRF Slottsberget, Spinetten och platsen mellan Frölunda Torg och Ungdomens hus.
- Vi börjar med se över vem som har rådighet över platsen, vi tittar på kartor, kontaktar relevanta fastighetsägare och samtalar om hur vi kan utveckla platsen gemensamt. Det är lätt hänt att en plats faller i glömska exempelvis efter en exploatering. Då blir vår roll i BID:et att dra i tåtarna, sammanföra rätt personer och se till att alla drar åt samma håll för att bidra till att platsen blir tryggare för alla som använder den.
- Ibland går det snabbt och ibland tar det lite längre tid, men vi fortsätter att jobba gemensamt med de här platserna tills vi tycker att de blivit tillräckligt bra. Sedan riktar vi blicken mot andra platser.
Platsen mellan Frölunda Torg och Ungdomens hus är en av de platser BID Frölunda-Tynnered kommer att rikta ljuset på för att göra den tryggare och mer levande.
Hur kan ett BID jobba mot våld i nära relationer?
- Våld i nära relationer är ett av de vanligaste våldsbrotten i närområdet. Det sker i bostadshusen och alla som befinner sig i närheten berörs av det.
- Ett första steg är att sprida kunskap och vi tar nu fram en grundutbildning från staden om våld i nära relationer. Alla som arbetar hos fastighetsägare som är medlemmar i föreningen och på förvaltningar och bolag som ingår i BID-avtalet ska veta vilka uttryck det kan ta och vart man kan vända sig som utsatt, förövare eller kringboende. Vi tar även upp normaliseringsprocessen för att öka kunskapen och förståelsen om varför människor ibland stannar kvar i en våldsam relation.
Våld i nära relationer är ett av de vanligaste våldsbrotten i närområdet.
Det sker i bostadshusen och alla som befinner sig i närheten berörs av det.
Mari Levin
BID-samordnare
Och det tredje fokusområdet att motverka osund konkurrens – hur arbetar ni med det?
- Det handlar om att alla näringsidkare ska konkurrera på samma villkor, att vi hittar verktyg att jobba mot svart arbetskraft, pengatvätt, illegalt spel eller försäljning av smuggelgods. De näringsidkare som är hyresgäster hos fastighetsägare i området ska vara rätt personer på rätt ställen som gör rätt saker. Här tar vi i första hand hjälp av fastighetsägarna, polisen och fackförvaltningarna i staden, men även Kronofogden och Försäkringskassan för att sammanföra den information som redan finns.
Det är många aktörer som ska samsas i ett gemensamt BID-samarbete. Hur funkar det att samordna så många parter?
- Jag är glatt överraskad att vi kommit så långt. Vi startade arbetet första april och har redan kommit igång och börjat göra konkreta saker.
- Vi har tittat mycket på hur man jobbar i Gamlestaden. Där tog det flera år att få ett BID-avtal på plats. Tack vare deras erfarenheter kunde vi lära oss och komma igång med ett formellt avtal redan från start.
Berätta mer om dig själv och vad rollen som BID-samordnare innebär.
- Jag är socionom i botten och har jobbat mer än 20 år inom Göteborgs Stad i olika stadsdelar som socialsekreterare, boendekonsulent, enhetschef och i ett projekt som riktade sig till kvinnor som varit utsatta för våld i nära relation. Senast kommer jag från rollen som utvecklingsledare trygghet. Så jag har ett brett kontaktnät både inom staden och med polisen.
- Rollen som BID-samordnare är en tjänst på 50 %, min andra halvtid jobbar jag som BRÅ-samordnare, där vi är fem kommuner i Sverige som samverkar.
- Som BID-samordnare är jag vägen in i staden. Jag hör av mig till kollegor och drar ihop rätt personer, tar diskussioner och samordnar när det behövs.
Till sist – vilka är dina personliga favoritplatser i Frölunda-Tynnered?
- Det finns många fina platser att lyfta fram. Ska jag nämna två guldkorn blir det nog Safirträdgården i Tynnered och Positivparken i Frölunda. Två platser som bidrar till liv och rörelse och som har formats tillsammans med boende.
Positivparken - en av Maris personliga favoritplatser i närområdet.