Hur har ni jobbat i samband med händelserna?

- Efter en allvarlig händelse jobbar vi alltid trygghetsskapande genom att finnas på plats och prata med människor. En del i utredningsarbetet är även att knacka dörr. Vi är beroende av att få in vittnesmål och iakttagelser från människor som sett något. Det är en viktig pusselbit i utredningsarbetet.

Vilka reaktioner har ni mött från boende?

- På många platser Sverige har vi en mycket tuff situation med ett ökat gängvåld. I Frölunda-Tynnered har vi varit förskonade en tid, men det har eskalerat under våren. Självklart påverkar det människor som bor i området. En sprängning i en port drabbar ju alla som bor där, man riskerar att bli drabbad själv och det blir väldigt påtagligt och synligt.

- När något hänt blir många upprörda och vill prata av sig. Då är det oerhört viktigt att vi finns där och fångar upp reaktioner och iakttagelser. Det blir ofta lättare att prata när vi är på plats direkt efter en händelse, det kan varar svårare att berätta när vi knackar dörr.

- Det finns en utbredd uppfattning i samhället om att man kan råka illa ut om man lägger sig i och berättar. Hämndaktioner sker inte i den omfattning som folk kanske tror, men man vill gärna att någon annan tar ansvaret och berättar. Vi behöver skicka tydliga signaler om att vi alla behöver stå upp för vad som är rätt och fel och hjälpas åt att forma det samhälle vi vill ha.

- Det som är positivt efter sommarens händelser är den samverkan vi haft med bostadsbolagen i området. Det känns att alla steppar upp och vill vara med och bidra. Det finns en oerhörd styrka i det – att många står upp och visar att man bryr sig om platsen när något händer. Många individer vill prata med polisen, men många har behov att bara prata med någon. Då behöver vi finnas där och visa att vi lyssnar och bryr oss.

Hur kan fastighetsägarna samarbeta med polisen i andra sammanhang?

- I Frölunda-Tynnered jobbar jag och min kollega Niklas Svensson som kommunpoliser sedan flera år tillbaka. Vårt uppdrag är att samverka strategiskt för att förebygga brott och skapa trygghet. Här är fastighetsägarna en viktig part och vi har avstämningsmöten varje vecka med de större fastighetsägarna för att stämma av lägesbilden och stötta varandra i arbetet.

- Jag ser att det blivit en otrolig skillnad under senare tid med med fler kontaktytor för att samverka. Förutom vårt arbete som kommunpoliser deltar polisen i BID-samarbetet och vi har mycket kontakter i det dagliga arbetet med trygghetsvärdar och fastighetsskötare.

- Att bostadsbolagens trygghetsvärdarna finns i området gör också att vi kan hjälpas åt att satsa extra resurser på utvalda platser vid behov. Så samverkan med fastighetsägarna är definitivt en viktig del i vårt arbete!