Ylva Norén Bretzer
Ylva Norén Bretzer är docent vid Göteborgs Universitet och har länge forskat på ämnen kopplade till samverkan och stadsutveckling. Vid Fastighetsägare i Frölunda och Tynnereds årsstämma berättade hon vad forskningen visar och vad som krävs för att nå långsiktiga resultat inom BID- och fastighetssamarbeten.
- Inom ett BID är det viktigt att inte bara arbeta med fastigheternas hållbarhet, utan även ekonomisk och social hållbarhet, eller social resiliens, säger Ylva Norén Bretzer.
Resiliens betyder motståndskraft. Traditionellt brukar ett samhälles resiliens handla om hur väl man kan hantera kriser och förebygga katastrofer. Ylva Norén Bretzer för även in begreppet social resiliens – att bygga ett samhälle som är socialt motståndskraftigt och hållbart på sikt. För det krävs ett helhetstänk, där man ser till ett större perspektiv än de kortsiktiga ekonomiska konsekvenserna.
- Med social resiliens kan man tänka de livsförhållanden som de boende har, till exempel vad gäller grundläggande behov av mat, hälsa, utbildning, bra fritidsaktiviteter och trygghet, säger Ylva.
Fem faktorer för ökad trygghet
Enligt forskningen finns det flera faktorer som bidrar till ökad trygghet inom fastighetssektorn. Att ha god kunskap om dem är, enligt Ylva Norén Bretzer, avgörande för att nå social resiliens och inte fastna i en strikt ekonomisk styrning.
De fem faktorer som Ylva nämner är:
- Fysisk prevention – exempelvis fungerande lås, trygghetsvärdar eller trygghetsvandringar.
- Situationell prevention - att de offentliga miljöerna är rena och städade samt att fastigheterna är väl underhållna.
- Social prevention – att hyresgäster och civilsamhälle inkluderas i arbetet, att det finns en bra skola, meningsfull fritid för unga och sysselsättning genom exempelvis sommarjobb.
- Förebyggande förvaltning – som byggs genom en god kommunikation och kunskapsunderlag från boende, lokal närvaro, förtroendeskapande åtgärder och eldsjälar från området.
- Planering och koordinering – där långsiktiga partnerskap och samverkansavtal är en del av framgångsfaktorerna.
Samverkan i Frölunda-Tynnered - ett gott exempel
Som enskild aktör kan man sällan hantera alla faktorer själv. I kraft av en fastighetsägarförening, eller BID, kan man gemensamt ta ansvar för att bygga en plats som är motståndskraftig och hållbar på sikt.
- Det kommande BID Frölunda Tynnered är ett exempel där man kommer att kunna ta långsiktiga förvaltningsfrågorna på allvar, konstaterar Ylva.
Magnus Redenheim, Bostadsbolaget
Magnus Redenheim, distriktschef för Bostadsbolaget, var en av deltagarna vid årsstämman. Även han har stora förhoppningar på vad den nybildade fastighetsägarföreningen kan bidra med i området.
- Ökad kunskap gör att vi kan nå efterfrågad effekt snabbare. Utifrån de kända faktorer som fastighetsägare kan bidra med för att skapa trygghet är mycket redan på gång i Frölunda-Tynnered, vilket är bra. Men det finns mer att göra och vi behöver få fler aktörer att öka sitt engagemang och jobba enligt dessa metoder. Här kan vår nya samverkan göra stor nytta, säger Magnus.